Remontointi & Stailaus

Kannattaako remontoida ennen myyntiä?

Hyödyttääkö asunnon remontointi ja stailaus myyjää rahallisesti – siinäpä pulma. Tai ehkei sittenkään. Isoihin remontteihin satsattuja rahoja voi olla vaikeaa saada täysimittaisena takaisin myyntihinnassa. Erityisesti keittiö- ja kylpyhuoneremontteihin saa upotettua paljonkin rahaa, eikä lopputulos välttämättä miellytä tulevaa omistajaa.
Jos asunto on liian persoonallisesti remontoitu tai se ei vastaa ostajan makua, voi myyjän remontista saama voitto kutistua kovastikin. Pienellä pintaremontilla ja stailauksella sen sijaan on vaikutusta niin myyntiaikaan kuin hintaan. Siitä saa myös helpommin rahansa takaisin ja hieman vaivanpalkkaakin.

Pientä pintaremonttia itse tehden

  • Jos tapetit tai maalit seinissä ovat kovin kuluneet, kannattaa uusia pinnat raikkaiksi neutraalein värein.
  • Puunväriset sisäkatot kannattaa maalata valkoisiksi – huone valostuu huomattavasti.
  • Kuluneet tai ”väärän väriset” keittiön kaapinovet voi maalauttaa ammattimaalaamossa niin, että jälki on hyvää. Hyviä omakohtaisia kokemuksia minulla on Sarjamaalaamosta >>.
  • Kylpyhuoneen vanhahtavat kaakelit ja lattialaatat uudistuvat edullisesti kaakelimaalilla.

Osa ostajista haluaa remontoida asunnon omien mieltymystensä mukaan, joten ilman pientä pintaremonttiakin voi asunnon myydä.

Kodin stailaus

Asuntojen stailaus on melko uusi käsite Suomessa, mutta USA:ssa, Australiassa, Englannissa ja Ruotsissakin se on suosittua. Stailaus tarkoittaa asunnon järjestelemistä uuteen uskoon ennen esittelyjä ja myyntiä.
Kodin stailaus lähtee siitä, että asunto kunnostetaan todennäköisen kohderyhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan.
Tavarat pois jaloista
Kodin stailaaminen ei välttämättä ole kallista. Monia käyttökelpoisia ideoita voi soveltaa kotona jo valmiina oleviin huonekaluihin ja tavaroihin. Uutta tarvitsee harvoin hankkia, sillä kyse on ennemminkin vanhan pois viemisestä. Mitä enemmän tavaraa viedään pois, sen parempi, sillä ostajat haluavat nähdä valoisia ja tilavantuntuisia asuntoja.  Tavaroita ja huonekaluja voi viedä ullakolle, vuokrattuun minivarastoon, uuteen asuntoon tai antaa kierrätykseen.
Ihmiset tulevat vuosien varrella sokeiksi omalle kodilleen. Irronneita lattialistoja, repsottavia sähköjohtoja ja halkeilleita maalipintoja ei välttämättä itse huomaa.
Myyjän on tärkeintä katsoa asuntoa ostajan silmin ja käydä asunto läpi huone huoneelta.  Myös välittäjä osaa kertoa, millä toimenpiteillä asunnosta saadaan houkuttelevampi.