Viisi vinkkiä välittäjän valintaan 

1. välittäjän koulutus
2. välittäjän kokemus
3. asunnon markkinointi
4. referenssit ja asiakaskokemukset
5. kemia

1. Koulutus

Kiinteistönvälitys on tieto- ja taitolaji. Noin neljännes Käräjäoikeuksien riita-asioista koskee tavalla tai toisella asuntokauppaa. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa välttää myynnin karikot. Selvitä siis, onko välittäjä suorittanut KiAt- tai LKV-tutkinnon.

Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto, KiAT on kiinteistönvälitysalan myyntitehtävissä toimiville tarkoitettu tutkinto. Siinä perehdytään kattavasti kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myyntiin ja vuokraukseen liittyvään juridiikkaan, asuntojen ja kiinteistöjen arvioinnin perusteisiin ja markkinointiin. Tutkinto valmistaa myös LKV-kokeeseen, sillä se valmentaa mm. ottamaan haltuun yli tuhatsivuisen Kiinteistölainsäädäntö-eripainoksen.

LKV-tutkinto

LKV-kokeen läpäiseminen edellyttää vankkaa tietoa lakipykälistä.  Välittäjäkokeessa kokeen suorittajan on tunnettava koemateriaaliin kuuluvat lait ja asetukset sekä niiden muutokset, jotka on julkaistu säädöskokoelmassa vähintään kahta kuukautta ennen koepäivää. Vastausaikaa kysymyksiin on viisi tuntia. Minä itse kirjoitin vastauksia viimeiseen minuuttiin asti kynä sauhuten.  Kokeen läpäisee vain noin kolmannes siihen osallistuneista, ja monet yrittävät onnistumista useaan kertaan .

Täydennyskoulutus

Lainsäädäntö muuttuu koko ajan, joten jatkuva koulutus on tärkeää. Itse käyn ainakin kaksi kertaa vuodessa kursseilla oppimassa uutta ja verestämässä vanhoja tietoja.

2. Kokemus

Alan perustutkinto ja ainakin muutaman vuoden työkokemus ovat hyviä suosituksia välittäjälle. Siinä ajassa on ehtinyt jo nähdä monia erilaisia tapauksia, ja pystyy ammentamaan niistä tietoa.

3. Asunnon markkinointi

Mahdollisimman kattava markkinointi tuo parhaan tuloksen. Tarkista ihmeessä, että välittäjä markkinoi kotiasi ainakin Oikotiellä ja Etuovessa.

Hyvät kuvat ovat myynnissä tärkeitä. Katso netistä, millaisin kuvin välittäjä myy kohteitaan, tai pyydä häntä näyttämään kuvallinen myyntiesite.

Kysy, miten usein välittäjä haluaa esitellä kotiasi. Esittely on ainoa tapa myydä asunto, joten välittäjän ei pidä säästellä esittelyissä.  Yleisesittelyt ja yksityisesittelyt sovitaan tietysti omistajan kanssa etukäteen.

Välitysliikkeen ”hiljainen myynti” on mielestäni hölynpölyä. Haluatko todella myydä asuntoasi miltei salaa? Kilpailu usean ostajan kesken tuo parhaan kauppahinnan.

4. Referenssit ja asiakaskokemukset

Pyydä välittäjää kertomaan, miten hyvin hintapyynnöt ovat toteutuneet hänen myymissään, vastaavissa kohteissa. Anna välittäjälle kuitenkin aikaa valmistautua, mainitse asia jo sopiessasi tapaamista.

Jos välittäjällä on esittää asiakkaiden palautteita toiminnastaan, välittäjä on kiinnostunut siitä, miten asiakkaat kokevat hänen palvelunsa. Kysy kuitenkin,  onko hän valinnut vain parhaat palautteet, vai onko raportissa kaikki vastaukset.

5. Kemia

Mieti, syntyikö välillenne sellainen luottamus, että voit uskoa asuntosi myynnin tälle välittäjälle. Valitse henkilö, jonka kanssa olette samalla aaltopituudella ja jonka kanssa uskot olevan mukavaa tehdä yhteistyötä asunnon myynnissä.

Välitysliike

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: tarkista, että välitysliike löytyy Aluehallintoviraston välitysliikerekisteristä sekä alv- ja ennakkoperintärekisteristä tai soita Verohallinnon palvelunumeroon 020 697 030. Jos yritys löytyy näistä, ovat vakuutukset kunnossa ja yritys maksaa veronsa.