Liian halpa välityspalkkio – onko sellaista olemassakaan?

Onko hinnalla ja laadulla jotain tekemistä toistensa kanssa?

Autokaupassa ajattelen, että kalliimpi kaara on todennäköisesti ominaisuuksiltaan parempi kuin halvempi peltilehmä. Päteekö sama logiikka myös palveluissa? Paremmuudesta on paha mennä sanomaan, mutta halvimmat palkkiot eivät voi olla pitkän päälle kannattavia.

Välittäjän palkkapussi

Välittäjä saa yleensä 25 – 35 % asiakkaan maksamasta palkkiosta arvonlisäveron vähentämisen jälkeen, välitysliike vastaavasti 75 – 65 %. Lasketaanpa, mitä jää välittäjälle kiinteästä 2.000 euron (sis. alv.) palkkiosta, vaikkapa 30 prosentin palkkiolla, siis sen jälkeen kun siitä on vähennetty

– alv. 24 %,
– välitysliikkeen osuus (70 %) ja
– ennakonpidätysvero (esim. 25 %).

Näillä numeroilla välittäjän tilille tupsahtaa 362,90 €, 1-4 kuukauden työstä.  

Jokainen toimeksianto vaatii työtä ja aikaa: kaikkien asiakirjojen hankinta, lukeminen, isännöitsijän haastattelu, asunnon valokuvaus, kuvien käsittely, kohteen syöttäminen asuntomyyntiportaaleihin, esitteen tekeminen, asiapapereiden tulostaminen. Tämä siis ennen esittelyä. Sen jälkeen yleiset ja yksityiset esittelyt, yhteydenpito myyjään ja potentiaalisiin ostajiin, tarjousneuvottelut,  kuntotarkastus, kaupan järjestely, kauppakirjan kirjoitus, verohallinnon lomakkeiden täyttö, lähettäminen isännöitsijälle ja verohallintoon, arkistointi. Mikä lieneekään tuntipalkka 360 euron palkkiosta? 

Työ ei voi olla kannattavaa, ellei välittäjä tee kymmenisen kauppaa kuussa (laskettu välittäjien tilastollisen keskipalkan mukaan edellä mainitulla palkkiolla), jolloin hänellä tulee olla ainakin 20 asuntoa myynnissä jatkuvasti. Miten hyvin hän pystyy silloin hoitamaan kunkin asunnon myynnin alkujärjestelyt, aktiivisen myynnin ja esittelyn, sitä en tiedä.

Välitysliikkeen siivu

Vastaavasti kahdentuhannen euron palkkiosta jää välitysliikkeelle 1.129 euroa. Tästä osuudesta maksetaan mm.

 • liiketilan vuokra
 • asuntoportaalien käyttömaksut
 • kiinteistönvälitysjärjestelmän lisenssi (järjestelmään tallennetaan toimeksiantojen, asiakkaiden ja kohteiden tiedot)
 • lehti-ilmoitukset ja muu markkinointimateriaali
 • avustavien työntekijöiden palkat
 • koulutus
 • vakuutukset – mm. vastuuvakuutus
 • autokustannukset – muutamia suurimpia menoeriä mainiten.

Jos koko summalla ostettaisiin mainostilaa Helsingin Sanomien ”Asuntoja myytävänä” -palstalta sunnuntain lehdestä, myytävän kohteen mainoksia saisi noin kymmenen.

Harmaata, pimeää

Harmaasta taloudesta rakennusalalla on puhuttu paljon, mutta kiinteistönvälitys ei ole näissä otsikoissa paistatellut. Tälläkin alalla näitä ”pimeitä” yrityksiä kuitenkin löytyy – lama-aikana selvästi enemmän kuin hyvinä aikoina.

Suurin taloudellinen riski asunnon myyjälle ja ostajalle on, että pimeän toimijan vastuuvakuutukset eivät ole kunnossa. Jos välitystoiminnassa sitten tapahtuu virhe, välitysliike ei pysty maksamaan oikeudenkäyntikuluja eikä vahingonkorvauksia.

Laajemmin katsoen häviäjänä on koko yhteiskuntamme, niin valtion- kuin kuntatalous. Kun jotkut laistavat veroista, maksavat muut vastaavasti enemmän.

Jyvät ja hyvät

Miten toimeksiantaja, asunnon omistaja, erottaa jyvät akanoista, hyvät huijareista? Tämä tapahtuu tarkistamalla, onko välitysliike

Alv- ja ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen voi tarkistaa verkossa tai puhelimitse:

 • Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta >>. Palvelu on maksuton.
  Tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella.
 • puhelimitse Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030

Jos rekisterimerkintää ei ole ennakkoperintärekisterissä, toimeksiantajan eli asunnon myyjän on toimitettava ennakonpidätys maksamastaan välityspalkkiosta.

Hyvä välitystapa sisältää kiinteistönvälitysalan eettiset toimintaohjeet. Eettiseen toimintaan kuuluvat myös verojen maksu ja niiden ehtojen täyttäminen, jotka oikeuttavat merkitsemisen välitysliikerekisteriin. Turvallisten asuntokauppojen ja kipeästi tarvitsemamme verokertymän vuoksi, meidän kaikkien parhaaksi.