... kirjoitettu melkein tosissaan, tai...

Arvio

Ammattitaitoinen välittäjä tajuaa arviota tehdessään, että pituusmerkinnät ovenpielessä nostavat asunnon arvoa ja että juuri arvioitava asunto on parempi kuin mikään naapuriasunnoista. Naapuri on samaa mieltä, omasta asunnostaan. Ihannevälittäjä antaa rehellisen ja realistisen arvion myyntihinnasta, joka on selvästi korkeampi kuin alueella koskaan myyty. Sillä hinnalla hän myös myy asunnon, ennätysajassa.

Ajatustenlukija

Ihannevälittäjä lukee toimeksiantajan ajatukset. Taitava ammattilainen ymmärtää, milloin myyjä haluaa kuulla joka päivä kaksi kertaa, miten asunnon myynti edistyy. Samalla erehtymättömällä vaistolla hän tietää, milloin omistajalle riittää kaksi yhteydenottoa viikossa: kun sovitaan yleisesittelyn aika ja kun välittäjä raportoi esittelyn kuulumiset.  Muuten ei tarvitse soitella, paitsi kun tulee ostotarjous. Toki välittäjä tietää myös, milloin hänen pitää olla yhteydessä molempiin, ja milloin riittää, että puhuu pariskunnan toisen puoliskon kanssa.

Hän tietää markkinakehityksen paremmin kuin ekonomistit, taloyhtiön tulevat remontit paremmin kuin isännöitsijä, toteutuvan myyntihinnan ja -ajan paremmin kuin Noora Karma.

Tuhattaituri 24/7

Ihannevälittäjä on aina tavoitettavissa, puhelimitse, sähköpostilla, toimistolla tai asiakkaan kotona (väijyy kulmilla), silloin kun asiakas haluaa eli nyt heti. Tämän lisäksi hän hoitaa yhteydet isännöitsijäntoimistoon, valokuvaajaan, kunnan rakennusvalvontaan, ostajan ja myyjän pankkiin, maistraattiin, ulosottovirastoon, kuntotarkastajaan  ja kaupanvahvistajaan samalla aikataululla, eli heti. Ettei kenellekään tulisi paha mieli ja kaikki olisivat tyytyväisiä.

Lemmikit

Ihannevälittäjä pitää kotieläimistä. Hän pyydystää näppärästi esittelystä katsojan kanssa porraskäytävään karanneet kissat. Vaihtoehtoisesti hän ottaa kissanpojat kiinni ja panee ne esittelyn ajaksi kuljetuslaatikkoon. Helpommin sanottu kuin tehty – kun kaksi on laatikossa ja välittäjä vie sinne kolmatta, kaksi mirriä karkaa käden alta sängyn alle. Miau.

Eläinrakasta välittäjää raastaa, kun joutuu lukitsemaan kiltin ja hyvin sosiaalisen (= kiimaisen) poikakoiran parvekkeelle esittelyn ajaksi, jottei se nylkyttäisi jokaisen kävijän säärtä. Asiakkaat joutuvat katselemaan parveketta olohuoneen ikkunasta, koiruliinin ulistessa sydäntä särkevästi – ja mulkoilevat ilkeää välittäjää, joka ei anna söpöläisen tulla sisään.

Ihannenaapurit ja -ostajat

Ihannevälittäjä hymyilee lempeää hymyään, kun esittelyyn saapuu ostajien lisäksi naapuri, joka kertoo jo pitkään epäilleensä, että tämän asunnon kellarissa on rottia. Hänen jääkaapistaan on nimittäin hävinnyt juustoa.

Välittäjän hymy on hieman kapeampi, kun mahdollinen ostaja kysyy, miksi lattialista on yhdessä paikassa 2 millimetriä irti seinästä. Kuka sen korjaa tai korvaa, jos asiakas ostaa tämän asunnon? Virheen vuoksi asiakas tarjoaa asunnosta 30.000 euroa vähemmän kuin kohtuullisesti asetettu hintapyyntö ehdottaa.

Perikunta on paras

Kuolinpesän omistaman asunnon myynti on kiinteistönvälittäjän tohtorintutkinto.  Hän selvittää kaikki oikeudenomistajat ja hankkii maistraatista myyntiluvan alaikäisen omistajan ja edunvalvonnassa olevan, muistisairaan vanhuksen osuuden myynnille.  Eikä hermostu, vaikka muut myyjät haluaisivat rahansa kaupoista huomenna, mutta maistraatista lupa tulee aikaisintaan ensi kuussa.

Muutama oikeudenomistaja asuu ulkomailla, yksi heistä Brasiliassa Amazonin alueella elämäntapaintiaanina. Välittäjä miettii kirjekyyhkyn lähettämistä, sillä lähin postilokero, josta henkilö hakee postinsa kerran kuussa, sijaitsee kahdensadan kilometrin päässä. Ylävirtaan. Toinen perillinen seilaa Intian valtamerellä laivakokkina. Sähköpostiyhteydet sinne ovat huterat, elleivät olemattomat.

Osakekirjatutka

Ihannevälittäjä ymmärtää kysyä hyvissä ajoin, onko osakekirja hyvässä tallessa – mutta ei niin hyvässä, ettei sitä löydy kauppapäivän aamuna.  Ja kun ei sittenkään löydy, välittäjä syöksyy paikalle etsimään osakekirjaa lukuisista paperipinoista. Onneksi hän tietää, että se on vihreässä muovitaskussa. Ja löytää osakekirjan keltaisesta pahvikansiosta hattuhyllyltä, kahden tunnin etsimisen jälkeen.

Hänen tulee myös arvata, milloin osakkeet ovatkin eri maassa, jonne ex-vaimo vei ne ”talteen”. Hävinneen osakekirjan kuolettamiseen ja uuden saamiseen menee ainakin puoli vuotta. Ihanneasiakas ja ihannevälittäjä eivät tästä masennu.

Edellä olevat tapaukset ovat luonnollisesti mielikuvituksen tuotetta. Samoin kuin ihannevälittäjä.  Koska kirjoittaja ei ole mielikuvitusolento eli ihannevälittäjä, hänen arvaustaidoissaan on vielä parantamisen varaa.   Vaikka hänen intuitionsa usein osuukin oikeaan.

Kerro kommenteissa, millainen on sinun ihannevälittäjäsi!