Blogi antaa muutamia vinkkejä asuntonsa itse myyvälle. Jokaista sudenkuoppaa siinä ei kuvata, sillä se vaatisi kirjan verran tilaa. Asunnon myynti itse onnistuu parhaiten silloin, kun myyjä selvittää asiat perinpohjaisesti ostajalle, ja ostaja ymmärtää, mitä on ostamassa. Ja kumpikin on liikkeellä rehellisin aikein.

Varaa aikaa

Asunnon myynti vaatii hyvää ajankäytön hallintaa. Myyjän pitää olla joustavasti ostajaehdokkaiden tavoitettavissa ja valmis näyttämään asuntoa silloin, kun kiinnostuneet haluavat. Vastaa kaikkiin kysymyksiin nopeasti ja asiallisesti.

Valmistaudu henkisesti myös siihen, että sinulle rakasta kotiasi ja tekemiäsi sisustusratkaisuja arvostellaan.  Pahin virhe on se, että myyjä ei kuuntele ostajaa tai väittää vastaan.

Hinnoittele oikein

Asunnon hinnoittelu on haastavaa, jopa ammattilaisille. Myyntihintaan vaikuttavat muun muassa yleinen markkinatilanne, asuinalue palveluineen, asunnon koko ja kunto, vastike, taloyhtiön velat ja tulevat remontit.

Tarkastele alueesi toteutuneita kauppahintoja Asuntojen.hintatiedot.fi-sivustolta. Tilastot antavat osviittaa, paljonko asunnonostajat ovat valmiita maksamaan. Se ei tarkoita sitä, että saat omasta asunnostasi takuulla yhtä paljon kuin naapuri sai omastaan. Jossain markkinatilanteessa voit saada siitä jopa vähemmän, kuin mitä maksoit.

Hinnan pitää olla realistinen. Muista, että monesti oma koti vaikuttaa arvokkaammalta, koska sillä on tunnearvoa.

Panosta ilmoitukseen

Jos ilmoitusta ei ole laadittu huolella, myynti yleensä töppää tähän. Esittelytekstin on hyvä olla mahdollisimman monelta kantilta mietitty. Mieti, mihin itse ihastuit asunnossa ja alueessa. Voit tuoda niitä ominaisuuksia esille tekstissä. Faktoja on myös hyvä olla, ei vain fiilistelyä. Varmista, että esittelyteksti ja myyntitiedot ovat virheettömiä.

Panosta myös kuviin ja siivoa ennen kuvausta. Sekamelska ja pyykkiläjät eivät houkuttele. Ota kuvat valoisaan aikaan. Synkät kuvat eivät puhuttele.  Jos et saa omastakaan mielestäsi riittävän hyviä ja valoisia kuvia, kutsu paikalle ammattikuvaaja. Hän on todella palkkansa väärtti. Älä myöskään unohda pohjakuvaa. Tee ilmoituksesta lisäksi paperinen esite, jota voit jakaa.

Valmistaudu esittelyyn

Varaa esittelyä varten kaikki tarvittavat paperit. Niitä ei pidä etsiä vasta siinä vaiheessa, kun ostajakandidaatit niitä pyytävät. Tarvitset isännöitsijäntodistuksen korjaustarveselvityksineen, yhtiöjärjestyksen, energiatodistuksen sekä tilinpäätöksen, taseen ja taloussuunnitelman. Kuntotarkastus on myös hyvä olla esillä, jos se on kohtuullisen tuore.

Lapset, kissat ja koirat evakkoon esittelyn ajaksi. Jos asunnossa on häiriötekijöitä, keskustelu katsojien kanssa jää puolitiehen ja ostajaehdokkailta menee mielenkiinto.

Pullan leipominen tai suitsukkeiden polttaminen on turhaa. Toisia liika mielistely ärsyttää, ja joku saattaa saada voimakkaista tuoksuista astma- tai migreenikohtauksen. Kikkailu ei muutenkaan kannata. Anna asunnon puhua puolestaan.

Anna tarjouslomake

Ennen kuin näyttöön tulleet lähtevät, pane heidän yhteystietonsa muistiin ja anna heille laatimasi ostotarjouslomake. Tarjouslomakkeesta pitää ilmetä tarjottavan hinnan lisäksi esimerkiksi kaupanteon aika ja tapa, vapautumispäivä sekä tarjouksen voimassaoloaika.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi ostotarjoukseen, voit tehdä vastatarjouksen. Hyväksytty tarjous sitoo molempia osapuolia. Kauppakirjaan merkitään kaikki kaupan ehdot, myös mahdolliset asunnon puutteet.

Asunnon myynti itse voi olla hauskaakin puuhaa, vaikka saattaa viedä paljon aikaa ja aiheuttaa vaivaa. Luota intuitioosi – jos jokin seikka tuntuu oudolta, tarkista – on se sitten ostotarjouksen ehdoissa tai ristiriitaisuus isännöitsijäntodistuksessa ja taloyhtiön muissa papereissa. Isännöitsijäntodistuksessakin voi olla virheitä, itse löydän niitä usein. Tarkista, tarkista ja tarkista. Olet kuitenkin vastuussa ostajalle antamistasi tiedoista.

Kun kaipaat tarkempia ohjeita, lue sivustolta laajempi kuvaus: Näin myyt asunnon itse, tai kysy minulta p. 050 531 8978, arja.toiviainen(a)premion.fi.

(Tekstin pohjana on Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2014 ilmestynyt artikkeli.)