Hinnoittelu

Kotinsa myyntiä suunnittelevat miettivät yleensä ensimmäisenä, mikä on oikea asunnon hinta. Asunnon oikea myyntihinta on hinta, jonka ostaja on valmis maksamaan ja jolla myyjä on halukas asuntonsa myymään. Joskus omistaja arvostaa kotiaan paljon enemmän kuin ostaja, ja silloin jää asunto myymättä.

Hintaan vaikuttavat asiat

Asunnon arvoon vaikuttavat asunnon sijainti, koko, ikä ja kunto, kerrostaloissa myös asuinkerros ja kerros- ja rivitaloissa sijainti talossa – päätyasuntoja arvostetaan. Myös taloyhtiön taloudellinen tila ja tehdyt sekä tulevat remontit vaikuttavat hintaan. Näkymät vaikuttavat ostopäätökseen ja hintaan; onhan eri asia, näkyykö ikkunasta vastapäisen kerrostalon betoniseinä vai merinäkymä.

Oikea hintapyyntö

Asunnon hinnoittelu on tärkein yksittäinen päätös asunnon myynnissä. Liian korkealle asetettu hinta karkottaa ostajat ja pitkittää myyntiä.
Joskus myyjää kiinnostaisi ”kokeilla, jos joku maksaisi korkeamman hinnan”. Se ei kannata. Kun hintapyyntö on liian korkea, myynnin aloitushetkellä asuntoa tositarkoituksella etsivät eivät tule katsomaan asuntoa. Ostajat ovat hintatietoisia.
Liian kalliiksi hinnoitellusta asunnosta saadaan usein alhaisempi hinta (liian) pitkän myyntiajan kuluttua, verrattuna realistisesti hinnoiteltuun asuntoon. Sekä kokemuksen että pienen empiirisen tutkimuksen mukaan oikein hinnoiteltu asunto myydään sekä nopeammin että parempaan hintaan kuin ylihinnoiteltu asunto.

Myyntihintoja netissä

Toteutuneita hintoja löytyy Ympäristöministeriön hintasivustolta >> postinumeron tarkkuudella. Nämä tiedot ovat yhtä lailla myyjän kuin ostajan nähtävissä.

Välittäjän myyntihinta-arvio

Kiinteistönvälittäjällä on käytössään kattavat, alueelliset hintatilastot toteutuneista myyntihinnoista katuosoitteen, jopa talon tarkkuudella. Nämä ovat pohjana hinta-arviolle.
Itse lasken mielelläni myös laskennallisen hinnan asunnolle, kun tiedän sen hankintahinnan ja hintakehityksen ostopäivästä arviointipäivään. Tämä hinta on todellakin vain suuntaa antava.
Hinta-arviota tehdessäni katson asunnonmyyntiportaaleista (Oikotie, Etuovi) myös vastaavien asunnon tarjonnan ja hinnoittelun alueella. Kerätyistä hintatiedoista, asunnon katselmuksesta, myyjän antamista taloyhtiötiedoista ja kokemuksesta syntyy asunnon realistinen hinta-arvio.

Myyntiaika

Hintapyyntö vaikuttaa suoraan myyntiaikaan. Liian kalliiksi hinnoiteltua asuntoa joutuu myymään kauan.
Kysyntä ja tarjonta vaikuttavat myyntiaikaan siinä missä hintaankin. Pienet asunnot menevät isoja nopeammin kaupaksi, sillä niiden kysyntä on kovempi.
Etuovi.com:in Markkinapuntarista >> löytyy ajantasaista tietoa keskimääräisistä myyntiajoista kunnan, talotyypin ja huoneluvun tarkkuudella. Välittäjien käytössä olevista tilastoista selviää myös toteutuneet myyntiajat talon tarkkuudella.